Reddit en zijn geschiedenis

Reddit is een van de grootste social media platformen die niet zo zeer net als alle andere social media, dezelfde functies heeft. Op Reddit kan je van alles en nog wat delen op oneindige aantallen forums. Mensen praten met elkaar en discussiëren met elkaar op bepaalde social media berichten. Dit social media platform begon in Amerika als een grappig ideetje van een groep vrienden waarbij er steun werd aangeboden, maar met dit idee hebben de makers van Reddit het uit laten groeien tot uiteindelijk een van de grootste platformen die veel mensen zijn leven lieten veranderen. Hierdoor heeft Reddit een hele lange geschiedenis achter zich. Toch is het soms onduidelijk hoe Reddit überhaupt begonnen is, wie zijn de makers, wat is hun verhaal met het maken van Reddit? In deze tekst gaan wij u van alles laten leren over Reddit, de geschiedenis van Reddit en wie verantwoordelijk zijn voor het starten van Reddit.

De geschiedenis van Reddit

Achter grote innovaties zit altijd wel een interessant verhaal achter. Het begon met een paar universiteit kamergenoten en vrienden. Steve Huffman en Alexis Ohanian zijn de meesterbreinen achter het idee van Reddit. Na een lezing in de universiteit werden de jongens uitgenodigd om het idee die zij hebben gecreëerd realiteit te maken en hebben zij de toestemming gegeven om er een start van te maken met een beetje hulp. Voor dat de idee van Reddit kwam hadden ze in ander idee genaamd ''My Mobile Menu''. Dit was een manier om eten te bestellen door middel van het smsen naar een bepaalde centrale maar bleek niet succesvol te zijn. Daarom moesten zij brainstormen voor andere ideeën. Totdat er een idee kwam om een soort ''voorpagina van het internet'' te maken. De vrienden vonden dit idee wel interessant en hebben daardoor het aanbod van de Y Combinator geaccepteerd die al eerder aangeboden werd. Door de steun van de Y Combinator, hebben ze een site gecodeerd met een bepaalde codering taal genaamd Common Lisp. Na het maken van deze site werd Reddit geboren in 5 Juni 2005. Er was nog wel een probleem, de site stond helemaal leeg. Dit komt omdat natuurlijk Reddit nog geen gebruikers had en daarom moesten er wel posts komen. Dit moesten ze zelf doen met nep accounts waarmee zij best vel vernederd voelden. Toch moesten ze laten zien dat het een soort nep success was om het groot te laten lijken en een goede indruk te geven. Hiervoor hadden ze de ''fake it til you make it'' strategie, dit is een strategie door het vervalsen van bepaalde dingen om zo door te gaan naar het succes om er uiteindelijk toch een echt succes van te maken.

De groei van Reddit

Toch hebben ze succes geboekt en hebben meer mensen aangenomen om Reddit uit te laten breiden. Ook zijn ze met Infogami samen gecombineerd. Hierdoor werd de eigenaar van Infogami ook een eigenaar van Reddit. Maar dit bleek kort te duren na dat de rechten van het bedrijf omgekocht werd zodat de eigenaar niet meer een mede-eigenaar werd van Reddit. Uiteindelijk werd Reddit toch verkocht door de vrienden aan Conde Nast Publication, waarvan zij ook de eigenaren waren van Wired voor 10 miljoen dollar terwijl de team naar San Francisco moesten verhuizen. Dit komt omdat de eigenaar in San Francisco bewoonde. Ook werd de oude mede-eigenaar van Reddit ontslagen waarvan de rede onduidelijk is. De oude volledige eigenaren hebben uiteindelijk in 2009 een nieuw bedrijf gestart waarvan langzaam alle vrienden die met Reddit begonnen zijn ook mee gedaan hebben. Toch is een van de vrienden in Reddit gebleven en werd iemand belangrijk voor de groei van Reddit na dat hij binnen in het bedrijf veel promoties heeft gekregen en werd zelfs benoemd tot de verantwoordelijke van het in leven houden van Reddit. Uiteindelijk kon Reddit goed en volledig lanceren in 2009. Zij hadden hiervoor een paar campagne manieren. Een van deze campanges is Reddit Gold. Dit is een soort premium waarbij een gebruiker meer functies kon krijgen waardoor het bedrijf meer geld kon verdienen na het succes van Reddit Gold.

Reddit is eindelijk onafhankelijk

Door het succes kon Reddit uit eindelijk zijn eigen weg op gaan van Condé Nast. Het eerste wat Reddit deed is het meedoen aan protesten tegen Online Piraterij en zijn ook de Internet Verdedigingsorganisatie in gegaan om nog meer protest voor het internet te houden. Een van de bekende protest methodes van Reddit is het compleet uitzetten  van de site zelf waardoor mensen niets konden doen op Reddit. Ondertussen kwamen en gingen er nieuwe medewerkers in en uit Reddit, zoals Yishan Wong. Hij werd een CEO van Reddit in 2012 maar was meteen al weg gegaan in 2014 na dat er klachten vanuit Wong zelf dat de baan veel te stressvol is. Toch werd Wong gewaardeerd omdat hij het bedrijf zo goed liet groeien doordat de totale gebruik van de website van 35 miljoen naar 174 miljoen ging. Ook zag Wong dat Reddit destijds 50 miljoen euro had verzameld om uiteindelijk een eigen bedrijf te worden. Door de verandering van het internet en zijn nieuwe functies heeft Reddit ook besloten om Cryptomunten te accepteren als betaalmethodes. Je kan bijvoorbeeld hierdoor Reddit Gold betalen met Crypto. Na dat Wong weg is gegaan werd hij vervangen door Ellen Pao maar werd al meteen ontslagen nadat er een protest op Reddit zelf was door dat Wong weg is gegaan. Binnen in het jaar dag Pao in Reddit heeft gewerkt heeft zij veel gedaan om bepaalde dingen te censureren zoals onvrijwillige seksualisering en heeft bepaalde forums verbannen die leden tot pesterij naar een persoon toe.

De toekomst van Reddit met veteranen

Toch kwamen twee van de vrienden die Reddit hebben opgestart weer terug. Ohanian werd hierdoor een uitvoerend voorzitter van Reddit in 2014. Huffman werd een CEO van het bedrijf nadat Wong weg is gegaan en Pao weg gestuurd werd en er nieuw management nodig was. Huffman heeft gemerkt dat er veel dingen gedaan moesten worden en vervangen moesten worden. Hierdoor heeft Huffman bijvoorbeeld Reddit apps gemaakt voor Apple en Android, ook werd de site zelf veranderd omdat Reddit er veel te oud uitzag waardoor mogelijk veel nieuwe gebruikers de site niet aantrekkelijk genoeg vonden. Ook zijn er nog meer dingen gedaan om tegen internet pesterij te gaan. Uiteindelijk is Reddit een groot platform geworden voor mensen die zijn verhalen willen delen op de site en is tot vandaag de dag Reddit heel erg populair gebleven.